Képes beszámoló az Arad, Pécska ’56-os koszorúzásunkról

Szoboszlai per (Pécska…)

A Rákóczi Szövetség és Gyula Város Önkormányzata támogatásával október 25-én autóbuszos kirándulást szervezett az Október 23 Alapítvány Gyuláról Arad és Pécska partiumi városokba.

Aradon a 39 fős delegáció ( Erkel Ferenc és Karácsonyi János Gimnázium diákjai ) közös történelem órán vettek részt a helyi Csiky Gergely Líceum tanulóival, ahol Jámbor Ilona újságíró 1956 eseményeinek romániai kutatója tartott előadást a Szoboszlai perről.

A pécskai szervezkedésről, a több mint 50 bebörtönzött polgárról és a megtorlásról, a 10 kivégzett személy tragikus történetéről, a közelmúltbeli eseményekről és a felállított márvány emlékműről.

A diákok megtekintették a Szabadság szobrot, a Karácsonyi emléktáblát és a pécskai 56-os emlékművet ahol a gyulai Calliopé Diákszínpad tagjai kis műsorral kedveskedtek a jelenlévők számára.

A templomban és az emlékműnél 2-2 szép nemzeti színű szalagos koszorút helyeztünk el a város és az alapítvány ill. a diákok nevében.

A hangulatos különórán sokat tanultunk, az autóbuszban M. Szabó András 56 – os polgármester mesélt hitelesen a gyerekeknek a gyulai ‘56 –ról, megpróbáltatásairól, személyes “élményeiről”.

Megtapasztaltuk sajnos keveset tudunk a környező országok 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó helyi eseményeiről, talán a hazai megtorlástól is szörnyűbb következményekről.

Köszönjük a gyulai és az aradi gimnáziumok segítő közreműködését.

Fotó és szöveg: Bagyinszki Zoltán az Október 23 Alapítvány kuratóriumának elnöke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..