Emlékül a hősöknek… – a 301-es parcellában jártunk

Gyula város Polgármesteri Hivatala, Önkormányzati és Oktatási Osztálya és az Október 23. Alapítvány szervezésében történelmi emlékezésen vettünk rész Budapesten: Dr. Görgényi Ernő polgármester úr, Becsyné dr. Szabó Márta címzetes főjegyző asszony, dr. Gulyás Imre osztályvezető, M. Szabó András 56-os polgármester, Gyula város díszpolgára, a kuratórium tagjai, az Erkel Ferenc Gimnázium és a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tanulói, tanárai. A budapesti rákoskeresztúri sírkert 301-es parcellájában koszorúk elhelyezésével fejeztük ki tiszteletünket az 56-os hősöknek.

Az utazás buszon töltött idejében M. Szabó András rendhagyó történelem óra keretében elevenítette fel az akkori eseményeket. Bandi bácsi sokszor elérzékenyülve beszélt az átélt időszakról, 1956 üzenetéről.
A múltidézés olyan személyes példákat is jelentett, amiből mindannyian tanulhatunk: emberséget, helytállást, hazaszeretet és tisztességet.
„Hozzátok hasonló fiatalok robbantották ki több mint fél évszázada az 56-os forradalmat! Az elnyomatásban élő nép a szabadság után áhítozott.” – hangsúlyozta.
Gyulai fiatalok életüket is képesek voltak feláldozni a szabadságért: Mány Erzsébet és Farkas Mihály bátor kiállása a kivégző katonai osztagot is megérintette. Nem voltak hajlandók a parancs szerint cselekedni, említette. (Ők nem vállalták a gyilkos sortüzet!)
„A megtorlás időszakában a gyulai börtönben viszonylag emberségesen bántak velünk”- jegyezte meg az „élő történelem megtestesítője”. A későbbiekben Kistarcsa és Tököl börtönrabságában a gyulai összetartozás híres és emlékezetes volt.
A beszélgetésben kiemelte:”Egész életemben fontosnak tartottam a győztes 56-os forradalom célkitűzéseit és az azokat képviselő forradalmárok emlékének ápolását.”

Az emlékmű előtt átszellemülten hallgattuk Bálint Gergely tolmácsolásában a Mi volt 1956 ? című vers gondolatait:
„Szabad vagy, s a jövődet is visszaadják…azt hitted kis magyar, hogy elnézik neked a nagyok… légy büszke arra, ha csak kicsiny kokárda vagy a világnak gomblyukában”

Dr. Görgényi Ernő polgármester úr ünnepi beszédében kiemelte, hogy M. Szabó András 56-os forradalmár, Gyula város akkori polgármestere példakép mindannyiunk számára. Szerencsés nemzedék vagyunk, hogy vannak forradalmárok, akiket még ismerhetünk.
Az 1848-as hősöket említette, akikre a dualizmus korabeli Magyarországon is büszkén emlékeztek. „Az élő forradalmárok hitelesen mondhatják el a történelmet”- emelte ki beszéde második felében.
„A forradalom győzött, csak nem akkor.”- napjainkban, amikor nem kell már félnünk az elnyomó hatalom diktatúrájától, visszagondolhatunk hőseink tisztes helytállására, a szabadságért folytatott küzdelmükre.

Nemzeti imádságunk eléneklése után megkoszorúztuk az 56-os emlékhelyet, majd megtekintettük a sírkert 301-es parcellájának kopjafáit, emléktábláit, emlékműveit.

Ígéretet kaptunk, hogy a sikeres programot jövőre is megismételjük.

Gyula, 2011. október 25.
Forrás: Pataky László és Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..