Polgármesteri Köszöntő

„A szabadság a “hiánybetegségek” legsajátosabb fajtája. Oly nyavalyakórság, amely csupán akkor és abban érzékelhető, akiben/amikor hiányzik – de akkor nagyon,
ám mihelyt “megvan”, az ezer bajjal járó “szabadság” birtokában az ember vagy a nemzet képtelen élvezni gyógyulása boldogságát; a szabadságot.” – írja Határ Győző.

Nekünk magyaroknak óriási áldozatokat kellett hozni a szabadságért, élvezzük hát! Ne feledjük, hogy ha nincsen az 1956-os forradalom, ma valószínűleg Ön, kedves olvasó, nem internetezhetne szabadon. Továbbá nem utazhatna, nem tanulhatna, nem olvashatna, nem beszélgethetne ismerőseivel szabadon, és még számtalan tekintetben nem cselekedhetne szabad akaratából. Mert ha az 56-os forradalmárok és szabadságharcosok százai nem adják életüket, ezrei pedig személyes szabadságukat, egzisztenciájukat ’56 nemes céljaiért, és ezzel nem ingatják meg a kommunista világrendszer alapjait, akkor az talán még ma is állna. De szerencsére a kommunista diktatúra ma már csak rossz emlék, a történelem része, a forradalmárok és szabadságharcosok pedig történelmi hősök.

Szerencsések lehetünk, hogy többüket még ismerhetjük személyesen. Különösen szerencsés, aki M. Szabó Andrást, Gyula város ’56-os forradalmi polgármesterét ismeri. M. Szabó Andrást nem csak azért tisztelhetjük, mert 1956-ban mindent kockáztatva, de minden személyes érdek nélkül kiállt a forradalom mellett, vigyázott városunk békéjére a forradalom napjaiban is, amiért is a kommunista terror éveiben első fokon öt évre, másod fokon 2 évre ítéleték, végül 18 hónapot ült Kádár börtönében, majd a helyi kádárista vezetők száműzték Gyuláról. De azért is feltétlen tiszteletet érdemel, hogy személyes vagyonából jelentős összegeket áldozott a rendszerváltozást követően ’56 emlékének, szellemiségének ápolására. Alapvetően neki köszönhetjük a Harruckern téri ’56-os emlékművet, mellette a forradalmárok nevét feltüntető emléktáblát, az Október 23. tér elnevezést, az Október 23. Alapítványt és az Alapítvány kezdeményezéseinek, programjainak szinte mindegyikét. A mai napig hajtja a tűz, az igazság forradalmi tüze és ennek köszönhetően újabb és újabb nemzedékek ismerhetik meg azokat az értékeket, amelyekért M. Szabó Andrásék küzdöttek.

Ismerje meg Ön is az Október 23. Alapítvány tevékenységét, látogassa rendszeresen weblapunkat!

Dr. Görgényi Ernő polgármester a kuratórium tagja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..