Fekete kendős felvonulás Gyulán – 2012

Emlékezés az egykori, 1956. december 6-án szervezett történelmi felvonulásra.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Lányok, Asszonyok!

Városunkban a közismert 2 mártír fiatal mellett, sokan névtelenül is vállalták a hatalommal szembeni ellenállást.

Gyulán az 1956-os Forradalom és Szabadságharc leverése után- a szovjet tankok árnyékában – rendkívüli bátorsággal emlékeztek meg városunk asszonyai és leányai a harcokban elesettekről: a budapesti, december 4-i asszonytüntetés példáját követve Sárdi Mártonné vezetésével, fekete fejkendős, néma gyászfelvonulást szerveztek 1956. december 6-án. Aznap délelőtt a forradalmi bizottság vezetésével 8 ezres tömegtüntetés is volt Gyulán. Egy hónappal a forradalom vérbefojtása után, a megtorlás idején! Ezt fontosnak tartjuk megidézni, erre szeretné alapítványunk emlékeztetni a fiatalokat, városunk polgárait.

Múlik az idő, pár éve az 50 éves jubileum idején, 2006-ban, a kuratórium szervezésében a következő formában történt meg az emlékezés: A Kossuth téri kopjafától fáklyával, gyertyával a kézben – fekete kendőben, sötét sapkában, kalapban együtt vonulva érkezett az emlékező közönség az Október 23 térre (akkor még Harruckern tér volt), az 56-os emlékműhöz, ahol a Himnusz éneklésével zárult a program. A több 100 fő néma főhajtással emlékezett a fél évszázados eseményekre: gyertyát gyújtottak , elhelyeztek egy-egy szál virágot, majd dr. Erdmann Gyula méltatta az akkori eseményeket. A programot megtisztelte jelenlétével M. Szabó András, Gyula város 56-os polgármestere is.

Ismét várjuk az EMLÉKEZŐ GYULAIAKAT, most is kérjük Önöket, találkozzunk december 6-án délután 18.00 órakor- az Október 23. téren.

Egy vers meghallgatása után egy, egy szál virágot helyezzünk el közösen az 56-os emlékmű mellett és gyújtsunk gyertyát az akkori bátor lányok és asszonyok emlékére, köszönjük.

Gyula, 2012. december 6.
Október 23. Alapítvány kuratóriuma

Fotó: Rusznyák Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..