Nyolc város diákjai vettek részt az ’56-os forradalmat megidéző művészeti emlékversenyen

Az Október 23. Alapítvány rendezvényén mintegy 100 diák mérettetett meg a gyulai könyvtárban.
Forrás: Gyulai Hírlap

Az 1956-os gyulai forradalmárok szellemiségének és hőseinek tiszteletére rendezett művészeti emlékversenyt a gyulai Október 23. Alapítvány november 7-én a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A nyolc város diákjai részvételével zajló megmérettetés során három művészeti kategóriában azt igyekeztek kideríteni, miként örökíthető át leginkább az akkori forradalom szellemisége.

Balatonfüred, Debrecen, Elek, Békés, Komádi, Budapest, Medgyesegyháza és természetesen Gyula összesen 13 intézményének mintegy 100 általános- és középiskolás diákja vállalkozott arra, hogy a három meghirdetett kategóriában – vers- és prózamondásban, versillusztráció készítésében, illetve versmegzenésítésben – legmaradandóbban örökítse át ’56 szellemiségét.

A november 7-én kezdődő emlékverseny megnyitóján Bagyinszki Zoltán, az Október 23. Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, alapítványukkal azért dolgoznak, hogy az ’56-os ügy jobban előtérben kerüljön. Miután köszöntötte a versenyt megtisztelő vendégeket, zsűritagokat és diákokat, valamint az érdeklődőket, Dézsi János könyvtárigazgatónak is köszönetet mondott azért, hogy immár harmadik alkalommal bocsátja e nemes célú rendezvény számára a fenséges szépségű Simonyi-olvasótermet.

– 1956 nem helyezkedett el méltóképpen Magyarország történelmében, talán majd az utókor kicsit jobban megérti – mondta a gyulai városvezetést képviselő Kónya István, aki Erkel Ferenc születési évfordulójára is felhívta a figyelmet, majd a programra visszatérve hangsúlyozta: ez talán nem is verseny, inkább együtt gondolkodás. A városvezető – ki egykor szintén gyakorló pedagógus volt – örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a diákok internetezés és más szórakozások helyett ezt a méltó programot választották, és igen sokan vállalkoztak arra, hogy versben, prózában, képzőművészeti alkotásokban és zenével emlékeznek az egykori áldozatokra.

M. Szabó András, Gyula város ’56-os polgármestere, az Október 23. Alapítvány alapítója és a verseny fővédnöke a tanulás fontosságára irányította a jelenlévők figyelmét.

– Most már nem harcolni kell, hanem tanulni. A tanulás a tudás fegyvere, én is annak köszönhettem, hogy a nehézségek után talpon maradtam – mondta M. Szabó András, majd megjegyezte, hogy a verseny előtti fokozódó izgalom, a diákok lelkesedése az egykori forradalmi időkre emlékeztette, hisz akkor is mindenki nagyon lelkesült volt.

Fodor György szakmai versenyigazgató, a versenyt életre hívó alapítvány kuratóriumának tagja, a rendezvény lebonyolításának technikai levezetőjeként ismertette a verseny menetét, és azt is nyomatékosította, hogy „a legjobbak között is a legjobbat keresik”, vagyis azt, hogy a megmérettetésre váró 28 produkció közül kinek sikerül leginkább átadni az 1956-os események szellemiségét.

A versengés előtt a szervezők meglepetésvendéggel is készültek: Tóth Tibor Simonyi-díjas versmondó szavalatával biztatta az ’56-os eseményekre produkcióikkal készülő diákokat.

Amíg a prózák, versek és versmegzenésítések sorra elhangoztak, a képzőművészeti alkotások a feljárati lépcső mentén voltak megtekinthetők.

A döntéseket illetően ezúttal is nehéz helyzetben lévő zsűri tagjai – vers- és próza kategóriában Dézsi János könyvtárigazgató, versillusztrációk terén Kukár István művésztanár, a 3T művészcsoport tagja, a versmegzenésítésben pedig Perlaki Attila, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar karnagya – az est végére meghozták szakmai ítéletüket.

A versengés után a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Október 23. Alapítvány egy közös, ismerkedős zenés vacsorára invitálta az est résztvevőit.

A művészeti verseny eredményei:

Vers

Általános iskola:

1. Végh Zsombor – Debrecen
2. Nyeste Anikó – Gyula, Karácsonyi Gimnázium
3. Lázár Diána – Debrecen

Különdíj: Balogh Zsófia – Kiss Nikolett

Középiskola:

1. Holczer Réka – Balatonfüred
2. Kóra Katalin Bianka – Gyula, Erkel Gimnázium
3. Eperjesi Anikó – Debrecen

Különdíj: Balássy Fanni – Gyula, Erkel Gimnázium, Raffai Sára – Balatonfüred

Próza

Általános iskola:

1. Nagy Anett – Gyula, Karácsonyi Gimnázium

Középiskola:

1. Kovács Graziella – Gyula, Karácsonyi Gimnázium

Zene

1. Huszár Boglárka – Balatonfüred

Különdíj: Tímár Benjámin – Gyula, Erkel Gimnázium, Katona Réka, Kovács Ferenc, Számel Tamás, Zsilinszki Diána – Medgyesegyháza

Rajz

Általános iskola:

1. Király Dorka – Balatonfüred
2. Zsákai Márk – Balatonfüred
3. Török-Vida Zsombor – Balatonfüred

Középiskola:

1. Prikaszky Zsanett – Budapest
2. Járfás Vivien – Budapest
3. Gulyás Dániel – Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..