A Gyulai ’56-os Forradalmi Bizottság elnökére emlékezett az Október 23. Alapítvány

Halálának 10. évfordulóján Nádházi János emléke előtt tisztelegtek a református újtemetőben.

Koszorúzással és főhajtással emlékezett Nádházi Jánosra, a Gyulai ’56-os Forradalmi Bizottság elnökére az Október 23. Alapítvány szeptember 4-én a református újtemetőben. M. Szabó András ’56-os gyulai polgármester barátja és egykori vezetőtársa, Gyula város díszpolgára egy évtizede, 2005 augusztuséban hunyt el, szeptemberben helyezték végső nyugalomra.

Bagyinszki Zoltán, a kuratórium elnöke köszöntötte a megemlékezőket, majd hangsúlyozta, az évforduló mindenképpen főhajtást érdemel, hiszen az 1956-os forradalom idején vezetői szinten M. Szabó Andrással az egykori Nádházi János játszott meghatározó szerepet. Az elnöktől azt is megtudtuk, M. Szabó András lélekben ugyan jelen volt, ám egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a megemlékezésen.

Nádházi János síremlékénél Mácsok Franciska, az Erkel Ferenc Gimnázium 9.-es diákja Simonyi Imre két versét szavalta el, majd Baráth János református lelkipásztor a Korinthusiakhoz írt első levelének 16. részéből idézett. Beszédében hangsúlyozta, emlékeznünk kell a történelem viharaira, és erőt kell merítenünk Isten igéjéből, valamint azokból a történelmi példákból, amelyek előttünk állnak, így emlékezzünk azokra az ’56-osokra is, akik a sok mindent mérlegre tettek, nem a pillanatnyi hasznot keresték, hanem a magyar nép boldogulását. Végül kiemelte: minden akaratnak a szeretet jegyében kell végbemennie.

A nekrológ végén a jelenlévők megkoszorúzták Nádházi János sírján az Október 23. Alapítvány által emelt márványtáblát, majd nemzeti himnuszunk eléneklésével zárták a megemlékezést.

Forrás: Gyulai Hírlap – Fotó: Rusznyák Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..