Miskolc – Szanyi Péter: Miskolc város elesett hősei

2003-ban avatták fel Miskolcon a Hősök terén a huszadik század háborús hőseinek és áldozatainak emlékművét. A Miskolc város elesett hősei nevet kapó monumentális alkotás Szanyi Péter miskolci szobrászművész alkotása.

A hősi emlékmű
A bronzból és gránitból készült emlékmű 6x10x11 méteres nagyszabású munkája a művésznek. Az ötalakos kompozíció egy piramis alakú posztamensen áll, mely piramis csúcsa lépcsőfokokban végződik, melyen a szoboralakok lépkednek felénk. A piramis posztamensen olvasható az 1956. október 23-ai dátum, és a „Miskolc város elesett hőseinek” felirat.

Az emlékmű szimbolikája
Szanyi Péter elmondása szerint az emlékmű a „huszadik század kataklizmáinak allegorikus ábrázolása”.

Az öt alak közül négy férfi, akik a hősi halottak koporsóját viszik vállukon, ami a magyarok huszadik századi nemzetsorsát szimbolizáló szarkofágban fekszik. Négy oldalán a Szózat kezdő mondata olvasható: “Hazádnak rendületlenül légy híve, oh magyar”

A hátul, jobb oldalon haladó, a magyar parasztembert megformáló középkorú férfialak, kezében az akkoriban elterjedt Mauser puskával az I. világháborút szimbolizálja.

Mellette a baloldalon egy lepellel letakart, kivájt szemű alak a II. világháborút, a temetetlen, meggyalázott halottakat jelképezi.

Baloldalon elől egy lyukas zászlót tartó fiatal, erős férfi az 56-os forradalom allegóriája.
Mellette halad a deportáltakat, lebombázott polgári áldozatokat megtestesítő bilincsbe vert középkorú férfi.

Előttük megy egy kezében kegyeleti mécsest tartó női alak, Magyarország géniuszának jelképe. A nemzet továbbélését jelzi, ahogy szabad kezével a lángot takarja, óvja, hogy el ne aludjon.

Forrás: miskolc.varosom.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..