Salgótarjáni sortűz emlékműve

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Máig tisztázatlanok a sortűz pontos körülményei. Bizonyos, hogy a karhatalmisták tüzelése mellett sok áldozatot követelt a középületeket biztosító szovjet alakulat fegyveres beavatkozása. A túlélők között később erős volt az a meggyőződés, hogy az egész történés egy tudatosan megtervezett provokáció volt, amellyel a megyei munkástanács ellenállását kívánta felszámolni a hatalom. Ez a vélekedés levéltári dokumentumokkal jelenleg nem támasztható alá. Az sem tisztázott, hogy a pufajkások tűzparancsra lőttek-e, vagy egy-két pánikba esett, részeg karhatalmista okozta a tragédiát. A fennmaradt iratok, valamint az országos történések elemzése arra utal, hogy a jelen lévő rendőri, katonai vezetőknek, Házi Sándornak és Ladvánszky Károlynak, továbbá Jakab Sándornak, az MSZMP megyei első titkárának, valamint a szovjet egység katonai parancsnokának kulcsszerep jutott a véres eseményekben.

A sortűz halottainak a számáról eltérnek a források. Az egyik kormány kiküldött először 10–12, majd rögvest utána 56 halottról tett említést a jelentésében. A szintén jelenlevő Jakab Sándor megyei pártvezető cikkeiben és megyei monográfiájában 80 fölé helyezi ezt a számot. Az állásából átszervezés címén 1957. január közepén feltűnő gyorsasággal eltávolított városházi anyakönyvvezető-nő 131 halottra emlékezett.

Forrás: http://nmlevel2-1956.blogspot.hu

One thought on “Salgótarjáni sortűz emlékműve

  1. Hogyan lehetne nekikezdeni annak, hogy megtudjuk, kik voltak az emlékművön fel nem tüntetett halottak, mert voltak, ez nyilvánvaló. Nem igaz, hogy nem lehetne megtudni, csak –ezek szerint még mindig vannak, erősek azok az érdekek, amelyek ezt nem engedik.
    Az nem állapot, hogy egyszerűen azt mondjuk, nem lehet tudni. Valószínű nem él az az anyakönyvvezetőnő, aki 131 halottról tudott, de talán valahol ezt leírta, elmondta.
    Az emlékművön a feltüntetett halottak zöme salgótarjáni, vagy közvetlen környéki / néhány/. Nyilvánvaló, hogy a majd ezer később érkezett kisterenyei tüntetők közül, a nagybátonyi tüntetők közül is sokakat megöltek. Én úgy gondolom, ezeket a megölteket, meg valószínű a salgótarjáni megöltek közül is sokakat, akiket a sortűz utáni 1-2 órában nem kerestek azonnal, később már nem tudták megtalálni a hozzátartozók, mert egyszerűen elföldeltették őket a karhatalmisták. Ezen a szálon például el lehetne indulni, csak azt nem tudom, hogyan. A temetőben a sortűz után történtekről biztosan rengeteg adat , tény van, amelyeket elő lehetne venni. Még ha minden iratot bedaráltattak is a szocik a rendszerváltás után, a szemtanúk révén sok mindent lehetne még rekonstruálni. Az nem igazság, hogy hagyjuk, hogy ennyi ember emléke semmivé legyen.!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..