Békéscsaba – 1956-os emlékmű, kopjafa

Fotók: Bagyinszki Zoltán

Gőzmalom tér, Szelekovszky László (fafaragó) 2006.
A Békés Megyei Könyvtár mellett, az Élővíz csatorna partján áll.

A fővárosban 1956. október 23-án kirobbant forradalomhoz Békés megye települései is csatlakoztak. Október 26–27-én a megye több településén volt tüntetés, népgyűlés. A békéscsabai forradalmi bizottság tagjai kis csoportokban szálltak ki a járási székhelyekre. A legtöbb helyen a megyeszékhelyen megfogalmazott 16 pontot vették alapul a saját követeléseik megszövegezésekor. Néhány nap után kialakult a forradalom vezető gárdája. A csabai bizottság elnöke Fekete Pál lett.
A szovjet 32. gépesített gárdahadosztály egy ezrede november elsején hatolt be a megye területére, Debrecen felől. November 5-ére a megye minden fontosabb pontját elfoglalták a szovjetek.
Békéscsabán a városházát, a Jókai Színházat, és a helyőrségi laktanyát vették tűz alá. A harcokban, és a megtorlások során több ember halt meg.

Az emlékmű két egymás mellett álló kopjafa. Az egyik nem véletlenül tört ketté, hanem eredetileg is így készült el, jelképezve ezzel a fiatal, kettétört életeket.

Egyet nem értek az emlékmű elhelyezésén. Ezt is az árterületre helyezték, mint a mellette álló 13 aradi vértanú emlékművét.

Forrás: www.kozterkep.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..