Nyíregyháza – 56-os emlékmű

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Az alkotó: Györfi Sándor szobrászművész

Az egykori pártház mellett egy gúzsba kötözött emberalak látható, amely egy torzított csillag alakú talapzaton áll. A szoborra 2010 óta gyűjtött a Periférián Alapítvány.

Kényszermunkatábor, bebörtönzés, kitelepítés, Andrássy út 60., Recsk, Hortobágy – több százezerre tehető azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik a kommunizmus áldozatává váltak a 20. században. Nekik, és különösen a nyíregyházi áldozatoknak állít emléket az egykori pártház mellett álló új szobor, melynek felállítását 2010 óta szorgalmazta a Periférián Alapítvány.

Az egész országban, így Nyíregyházán is óriási áldozatok voltak a kommunista diktatúra idején, és ez nemcsak az 50-es éveket érinti, hanem 56 után a 60-as, a 70-es éveket is keményen érintette, csak akkor nem volt ennyire nyílt, de a maga nemében ugyanolyan terror volt – mondta Szilassy Géza, a Periférián Alapítvány elnöke.

Forrás: http://www.nyiregyhaza.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..