Nagy Imre és társai kivégzése 59., újratemetésük 28. évfordulóján rendezett koszorúzás

Tisztelt Egybegyűltek, Megemlékezők! Kedves Diákok, Vendégeink!

Nagy Imre 1896. június 7-én született Kaposvárott. Egész élete folyamán megőrizve paraszti származását, a somogyi földet és magyarságát. Ritka volt mindez az internacionalizmus történetében. Az I. világháború alatt orosz hadifogságba kerül, és mint oly sokan, Ő is belép a bolsevik pártba. A háború poklában, az elképzelhetetlen nyomor közepette szép új, és nem utolsósorban igazságot ígérő, a szociális igazságtalanságot elsöprő garnitúra soraiba. Az 1920-as évek elején tér haza, letartóztatják, előzőleg kizárják a Bethlen Istvánnal paktumot kötő szociáldemokraták közül. Az illegális kommunista és ellehetetlenített szociáldemokraták sorsát követi Ő is. Moszkvába megy, a Kommunista Internacionálé agrárkérdéseivel foglalkozik, a II. világháború alatt rádiós műsorok szerkesztője.

1944-től, mint moszkovita a Vörös Hadsereggel együtt tér vissza. Földművelési- majd belügyminiszter. Oroszlánrésze lesz Veres Péter mellett az 1945-ös földosztásban, mint aki tudja, hogy mifelénk a mezőgazdaság, a föld az élet meghatározója. Ez a kelet-közép-európai valóság. A Rákosi-Gerő – féle vezetéssel szemben egyre kritikusabb, növekszik különvéleménye az erőszakos kollektivizálás kapcsán. A sors fintoraként begyűjtési miniszter az ötvenes évek legsötétebb évében – 1952-ben. A Sztálin halála utáni fordulatkor kerül leginkább előtérbe, az új moszkvai vezetés Őt jelöli ki a korábbi szektariánus vezetés helyére. 1953-tól miniszterelnök, népszerűsége növekszik, szinte egy „kör” alakul ki mellette. A magyar értelmiség jelentős része támogatja, az Írószövetség és a Nékosz táborának egy része, vagy a formálódó értelmiségi-vita klub, a Petőfi-kör. Helyreállítja a törvényességet, lassítja az extenzív iparosítást, és mérsékli a TSZ- szervezést. Az újabb, az 1955-ös fordulatkor alul marad a „keményvonalasokkal” szemben, akik minden lehetőséget megragadtak Nagy Imre befeketítésére Moszkva előtt. A kommunizmus országhatárokon túlmutató történetében ritka esetnek számított, ha valaki nem volt hajlandó a Kreml által elvárt önkritikára, politikája felülvizsgálatára, az önkéntes szilenciumra. Nagy Imre nem fogadja el az Őt ért vádakat, minek következtében kizárják az MDP Központi Vezetőségéből, a kormányfői megbízatását elveszik tőle, majd az év végén a pártból is kizárják. Azonban rövid életű miniszterelnöksége mély nyomott hagy a magyar értelmiségben. Egy kommunista, aki magyar.

Az 1956-os őszi események elhozzák Nagy Imre legmélyebb identitásbeli válságát. A választás nehéz, lelki kínlódásokkal teli útját. 1948-tól nem egyszer szorult ki a pártvezetésből, nem egyszer ütközött politikai és gazdasági kérdésekben az aktuális „helytartókkal”. Ezen az őszön azonban valami egészen mély, gerincpróbáló választás elé állítja kora. Pártközpont és parlament között, félúton egyensúlyoz.1 Eszmei elkötelezettség és a kívánatos gyakorlat között. Az ideológia és az idea hasonló tőről indulhat, de egészében véve mássá nőtte ki magát. Nagy Imre az utóbbi felé hajlott, egyre inkább azonosult a forradalom egyes követeléseivel. Október 28-án a tűzszünet, a többpártrendszer, az ÁVH feloszlatása vagy a szovjet csapatok kivonásáról való egyezkedés mind ezt mutatja. November 1-jén deklarálja Magyarország semlegességét és a Varsói Szerződésből való kilépését.

November 22-én letartóztatják Őt és „körének”, kormányának a jugoszláv követségen tartózkodó tagjait, és a Bukarest melletti Snagovba szállítják. 1957 áprilisában teljes titoktartás közepette szállítják haza. Pere 1958 februárjában kezdődik, a bírósági tárgyalás június 9-15. között folyt le. Pere koncepciós per. Miután nem volt hajlandó miniszterelnökségéről lemondani, és elismerni a Forradalmi-Munkás-Paraszt Kormányt Kádár Jánossal az élen, az új vezetés megtorlása, bosszúja is lehetett a született ítélet. Mindenesetre Moszkvában semmit sem bíztak a véletlenre. Rákosi még él (bár egyre inkább kiesett a moszkvai-kegyből), de Hegedűs András – a korábbi miniszterelnök – vezetésével egy új kormányt lehetett „összegründolni”, ugyanakkor Kádár János környezetében is voltak Moszkva számára bevethető hű pártkatonák. Nagy Imre kitartott valami mellett, ami talán mégsem halványodott el visszavonhatatlanul a 19. század letűnésével: a becsület mellett.

A Szilágyi József-perben is bíráskodó Vida Ferenc vette át Nagy Imre és Társai perének tárgyalását. Aki kimondta, hogy előre megfontolt szándékkal akarták a vádlottak megdönteni a néphatalmat. Szervezkedés és hazaárulás vádjával június 16-án kivégezték a néhai miniszterelnök mellett Maléter Pált a szovjet kivonulásról Tökölön tárgyaló honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót. Losonczy Géza az éhségsztrájkba kezdő államminiszter a börtönben halt meg 1957. december 21-én, Szilágyi József miniszterelnökségi titkárt pedig 1958. április 24-én végezték ki. A börtön udvarán, majd 1961-ben az Új Köztemető 301-es parcellájának jeltelen sírjába földelték Őket.

1989. június 16-a a rendszerváltás lélektani fordulópontja volt. Több tízezer ember rótta le kegyeletét a Hősök Terén felravatalozott mártírok előtt. Július 6-án a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Nagy Imrét és társait az ellenük felhozott vádak alól. Ugyanezen a napon halt meg Kádár János.

Nagy Imre az internacionalizmus keretein belül is a magyar társadalom jobb létét tartotta elsődlegesnek. Erőszak nélkül kívánta a szocializmus-kommunizmus eszmeiségét valóra váltani. Reményt adott 1956-ban és mártíromságával lett a kissé abszurd újkori magyar történelem része a hivatalos emlékezet mögött. Az Ő tiltott, betiltott alakja is „puhította”, korrodálta a kádári rezsimet. Gerinc az 1945 utáni történelmünkben.

Szabó Lászlónak, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium történelemtanára beszédének szerkesztett változata.
(Elhangzott 2017. június 16-án, Békéscsabán a Nagy Imre – téren, a néhai miniszterelnök halálának 59. és újratemetésének 28. évfordulóján. Az eseményt a Nagy Imre Társaság békéscsabai szekciója szervezte, Nagy Sándor elnök vezetésével).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..