Arad – Pécskai kirándulás a forradalmak és szabadságharcok jegyében

 

Alapítványi aradi-pécskai kirándulás

Őszi szünetben is van olyan diák, aki hajlandó a kultúra oltárán időt áldozni, aki érdeklődik szűkebb pátriárkája történelme, ezen belül 1956 eseményei iránt. Ez bizony nem kérdés volt. Biztosan nem unatkoztak azok az erkeles gimnazisták, illetve a Calliope diákszínjátszó kör azon tagjai sem, akik október 31-én részt vehettek a Gyulai Október 23. Alapítvány által szervezett tanulmányi kiránduláson. Az utazáshoz ez alkalommal is a diákprogramokban aktívan részt vállaló, azokat rendszeresen figyelő és értékelő Gyula Város Önkormányzata nyújtott segítséget.

Az úti célunk Arad és Pécska voltak. Az egynapos, de annál érdekesebb kiruccanás során megismerhettük a gyulai ’56-os eseményeket, amelyeket az akkori gyulai polgármester, M. Szabó András (Bandi bácsi) visszaemlékezése alapján teljesen hitelesen kaptunk fülhöz rendhagyó történelemóra keretében. A buszból kiszállva ellátogattunk a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium partneriskolájába, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumba, ahol diákbarátaink és Spier Tünde tanárnő ugyanolyan örömmel és lelkesedéssel fogadtak minket, mint minden korábbi találkozás alkalmával – úgy éreztük, hazajöttünk. Némi közösségformáló játék és beszélgetés után közös városnéző körút következett, ahol a legfőbb nevezetességeket tekinthettük meg, miközben a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársa, a kiváló idegenvezetőnk, Kocsis János jóvoltából számos új információval lettünk gazdagabbak. Még az aradiak is tanultak tőle. Fotókat készíthettünk a Szabadság szoborcsoportnál, a színház előtt és a történelmi belváros több jellegzetes pontján. Sétánkat a Páduai Szent Antalnak szentelt római katolikus templomban Karácsonyi István reliefjének közös koszorúzásával szakítottuk meg, majd lehetőségünk volt betekinteni az aradi városházára is.

Ezután Pécskára indultunk, ahol a Szoboszlay-per során megvádolt és kivégzett 1956-os áldozatok tiszteletére Mazán Dóra (11.d) elszavalta Kisantal Erzsébet (11.c) Büszkén és Sétálunk című verseit. A gyulai delegáció koszorút és mécsest helyezett el a piramidális emlékműnél. A megemlékezést követően megtekinthettük a pécskai római katolikus templomot, látogatásunkat pedig a templom vendégkönyvébe is bejegyeztük.

Visszatérve Aradra elbúcsúztunk a bennünket fogadó barátainktól, és elindultunk hazafelé. Zárásképpen az 1849. október 6-án kivégzett aradi tizenhárom emlékezetére megalkotott kriptánál tettük tiszteletünket, ahol idegenvezetőnk anekdotaszerűen kalauzolt vissza minket az 1848-49-es időkbe, egyenként elmesélve, ki hogyan készült a halálra – megrendítőbb volt, mint egy iskolai történelemóra. A hazafelé vezető úton újabb történelemóra következett, hiszen Vánsza Pál (a POFOSZ békéscsabai szervezetének vezetője, a Fekete Pál Emlékszoba kialakítója) is elmesélte a diákságnak, hogyan élte át testközelből az ’56-os eseményeket.

Nem sokkal délután öt óra után értünk vissza Gyulára, és bár igazán mozgalmas nap állt mögöttünk, abban mindannyian egyetértettünk, hogy minden percét élveztük, szívesen áldoztunk a szünetidőből is a kulturálódásra, legközelebb sem fogunk másképpen tenni, ha lehetőségünk adódik rá. Köszönjük az Október 23. Alapítvány kurátorainak és a Csiky Gergely Főgimnázium tanárainak, diákjainak, hogy hitelesebben megismerhettük a magyar történelem egy újabb szeletét.

Mazán Nikolett (12.d)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..