1956 filmen, veteránok vacsorán

Emléklapok átadása, hagyományos köszöntés és veterán vacsora zárta az 56-os rendezvények sorát  Gyulán

Hangulatos vacsora keretében köszöntötte Gyula Város Önkormányzata és az Október 23 Alapítvány kuratóriuma a város még élő, idős 56-os veteránjait és a családtagokat.

Stefka István filmrendező újságíró „Nem vallott, eltemetve” című 56-os témájú kreatív dokumentumfilmjének közös megtekintése után a rendező és a főszereplő Dózsa László színművész is meghívást kaptak az esti programra.

A vacsora előtt Bagyinszki  Zoltán elnök köszöntötte a megjelenteket – kiemelte, még heten vannak közöttünk, tiszteljük, szeretjük, megbecsüljük az 1956-os  Forradalom és Szabadságharc hőseit, gyulai és gyulavári személyiségeit.

Október közepén, egy hónapja távozott közülük Dandé János, akinek a sírjára – a jelenlévők nevében, délelőtt – nemzeti színű szalagos koszorút helyezett el az alapítvány.

Az esti eseményen Dr. Görgényi Ernő polgármester úr Gyula Város Önkormányzata nevében  emléklapokat adott át a jelenlévő veterán személyek számára. Az alapítvány megvásárolta és kiosztotta Borbély László  és Dózsa László  Bohóc vérben és vasban  c dedikált könyvét.

A rendezvényre a sajtó munkatársai mellett, békéscsabai POFOSZ nevében Vánsza Pál elnök is meghívást kapott – a kötetlen beszélgetés természetesen az egykori történelmi eseményekre fókuszált, a bajtársakról, az ellenállásról, a szabadság vágyról,  és a mai politikáról szólt.

M. Szabó  András, Bólya  Ferenc, Szántó  Mihály és Szántó Sándor búcsúzáskor megköszönték a város támogató segítségét, az alapítvány gondoskodását – javasolták, hogy jövőre ismét találkoznak, a baráti találkozó minden évben  kerüljön megrendezésre.

fotók:  Rusznyák Csaba és Bagyinszki  Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..