Nem vallott, eltemetve – Filmvetítés

“Minden magyarnak illik tudnia, hogy a nemzet egy része 1956-ban bátran kiállt megmaradásának jogaiért.

„Nem vallott, eltemetve” a címe annak a 2016-ban elkészült, 54 perces, az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit megelevenítő kreatív dokumentumfilmnek, amelyből kiderül, hogy sok pesti és budai srác az életét áldozta a szabadságért. Köztük harcolt Dózsa László (ma ismert színész, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa), aki tizenévesen keveredett a forradalomba, elfogták, vallatták, majd tömegsírba dobatva “kivégezték”. Csoda folytán – bár súlyosan megsebesült – életben maradt.

Életének fordulatokban gazdag történetét fiatal és amatőr színészek jelenítik meg, miközben maga Dózsa László saját szavaival is kommentálja élete meghatározó eseményeit.

A filmet Stefka István (a Békemenet ötletgazdája, a PestiSrácok.hu oknyomozó- és közéleti portál lapigazgatója) rendezte.

Minden érettségiző középiskolásnak javasoljuk a megtekintését a Gyula TV műsoraként, hogy szélesebb körben képet kapjon az 1956-os események hátteréről.

Egyúttal felhívjuk a figyelmet, hogy ne feledjék a helyi, vidéki mártír hősüket sem, akiknek nevét tisztelni és megőrizni erkölcsi kötelességünk.”

HASZNOS ISMERETSZERZÉST KÍVÁNNAK A SZERVEZŐK, AJÁNLÓK:
Gyula Város Önkormányzata és az Október 23 Alapítvány

A Gyula Televízió vetítési időpontjai:
> Január 22., hétfő, 20:55
> Január 23., kedd, 10:55
> Február 23., péntek 21:05
> Február 24., szombat 11:05
> Február 25., vasárnap 21:05 Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja
> Február 26., hétfő 11:05

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..