Az üldözött Bethlen című film a GyulaTV műsorában

Az üldözött Bethlen c. ( rendező: Stefka István ) a Gyula TV. műsorában
Vetítési Időpontok:
Február 20., kedd 20:50
Február 21., szerda 10:50

Gróf Bethlen István szobra a Budai Várban. Fotó: MTI/ Faludi Imre

Bethlen István miniszterelnök régi erdélyi főnemesi családból származott, 1874. október 8-án született. A budapesti egyetem jogi karát látogatta, 1901-től országgyűlési képviselő volt, Horty Miklós kormányzó 1921. április 14-én nevezte ki miniszterelnöknek (miután Bethlen pártja megnyerte a választásokat).

Bethlen egy évtizeden át hivatalban lévő, keresztény-nemzetinek nevezett kormánya stabilizálta a trianoni béke sokkját elszenvedő országot, 250 millió korona népszövetségi hitel felvételével stabilizálta a gazdaságot, csökkentette az állam veszteségeit.

Az 1929-ben kezdődött nagy gazdasági világválság magyarországi hatásait Bethlen hitelekből próbálta mérsékelni, de végül megszorító intézkedésekre kényszerült. A növekvő elégedetlenség miatt 1931 augusztusában lemondott, többé nem vállalt kormányzati tisztséget.

Az 1930-as évek közepétől megvalósuló egyoldalú német orientációt ellenezte, miként a zsidótörvényeket és a belépést is a második világháborúba.

Magyarország 1944. március 19-i német megszállása után bujkált, 1944 telén felvette a kapcsolatot a szovjetekkel, de elzárkózott az együttműködéstől a kommunistákkal. A szovjet hatóságok letartóztatták, a Szovjetunióba hurcolták, a nagybeteg, hetvenkét éves Bethlen 1946. október 5-én halt meg moszkvai börtönében.

Hamvait 1994-ben hozták haza, és a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték végső nyugalomra.

Az üldözött Bethlen

A film felvillantja a kiemelkedő politikus, államférfi életének utolsó éveit, aki Trianon után menti az országot az összeomlástól, és aki a második világháború alatt a nácizmus és a kommunizmus elleni szerepvállalásában is kockára teszi életét.

Feltárul a dokumentumfilmben gróf Bethlen István egykori miniszterelnök személyes sorsa, egy olyan igaz magyar áldozata, aki ember tudott maradni az embertelenség idején.

Stefka István, a film producere 1943-ban született. Magyar-történelem szakon végzett, harminchat éve újságíró. 1972-től a Magyar Rádió munkatársa, a rendszerváltozás első éveiben A Hét című televíziós műsor műsorvezető-szerkesztője, A Hét és a Híradó főszerkesztő-helyettese, majd megbízott főszerkesztője. 2007 végén nevezték ki az Echo TV Híradójának főszerkesztőjévé. 2008-tól a Magyar Hírlap főszerkesztője. Jelenleg a Pesti Srácok nevű portál lapigazgatója. A MÚK, a Magyar Újságírók Közösségének egyik alapítója, több kötet szerzője. 2011-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét vehette át.

Forrás: hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..