Életének 95. évében elhunyt M. Szabó András

Drága „Bandi Bácsink”!

November 29-én még beszéltünk veled telefonon, még jó kedéllyel mesélted, minden rendben, terveid vannak. Mindig úgy búcsúztunk, hogy hazalátogatásod alkalmával majd beszélgetünk.

Azonban már nem tudunk egyeztetni többé a terveidről, nem tudjuk megvalósítani a kéréseidet, mert bármit is csinálunk ezután, te már nem állhatsz mellénk a megélt korod ellenére is ragyogó szemmel és félmosollyal, hogy büszkén kijelenthesd: teljesült az álmom. Végleg elaludtál.

Életművedet mi álmodjuk tovább. Ikonikus, nagy tiszteletnek örvendő személlyé, díszpolgárrá váltál Gyulán, te lettél mindenki legendás „Bandi bácsija”, aki a 95. életévébe lépve is fáradhatatlan hazafi, akinek 62 évvel ezelőtt a történelem lehetőséget adott a kezébe, amelyet megbecsült, megélt és szerencsénkre túlélt. Jogos hálával köszönhetjük neked az Október 23. Alapítvány megalakulását, az Október 23. tér nevét, az 1956-os emlékműveket, a Polgármesteri Hivatal homlokzatán a Nádházi-emléktábla, valamint a rendőrkapitányság előtt a sortűzre emlékező emlékkő felavatását.

A történelmi jelentőségű életpályádról készült könyvet sajnos már nem olvashatod, de ígérjük, hogy megfogadjuk tanácsod: “Nyitottunk a világra, és folyamatosan jelen vagyunk a fiatal korosztály életében, hogy legyen fogalmuk a történelemről, tanuljanak belőle és emlékezzenek, nagyszüleik milyen körülmények közül indultak, kik voltak, hogyan éltek és akár hogyan haltak.”

Hálásak vagyunk a sorsnak, hogy megérhettük azokat a demokratikus, jelentős változásokat, amelyekre a rendszerváltásig még csak nem is gondolhattunk. Az álmaidat illik folytatni, 1956 szellemét nem lehet feledni és feladni! Neked az Alapítvány jelentett mindent, és mint ahogy sok százezer vagy millió embernek is, neked is volt egy álmod, amely álom, úgy tűnik, valóra vált, a gyulai mártírokat felmentették. Emlegetted: „ezzel tartoztunk az élőknek és holtaknak egyaránt!”

Mi pedig neked tartozunk hálával és köszönettel, hogy megtanítottál bennünket emberül élni és igazhitű magyarnak lenni. Hiányod pótolhatatlan, emléked kőbe vésett lesz.

Nyugodj Békében, Drága Bandi Bácsink!

Az Október 23. Alapítvány kuratóriuma

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..