Házhoz megy a történelem Gyulán

„Házhoz megy a történelem” címmel szervezett rendhagyó programot a gyulai Október 23. Alapítvány elsősorban fiatalok részére kedden délelőtt. A túra résztvevői az Élővíz-csatorna vízéről, kenukról nézhették meg a fürdőváros értékeit, különleges történelmi és természeti környezetét.

Tavaly adtunk be sikeres pályázatot a Napkör Egyesület koordinálása mellett „Jövőnket formáló múlt – történelmi és kulturális rendezvénysorozat” címmel egy programegyüttes megszervezésére – nyilatkozta lapunknak Bagyinszki Zoltán. Az Október 23. Alapítvány elnöke elmondta, a rendezvények központjában a gyulai kultúra, a gyulai értékek, történetek, helytörténeti érdekességek állnak.

– Természetesen kicsit beleszőjük a sorozatba az 56-os eseményeket, hőseink, mártírjaink emlékezetét is – tette hozzá Bagyinszki Zoltán. – Összesen nyolc-tíz programot tervezünk, amelynek második állomásához érkeztünk kedden. Az első rendezvényt a Gyulavári kastély parkjában tartották, ahol számos érdeklődő, szép számú diák és persze idősebbek egykori 56-os veteránoktól segítségével nyerhettek betekintést a forradalom helyi történéseibe.

– Kedden ismét az ifjabb nemzedék tagjait szerettük volna megszólítani – tette hozzá Bagyinszki Zoltán. – Abban is gondolkodtunk, hogy valami átlagostól eltérő dolgot hívjunk életre. Ezért is jött létre a vízi túra, aminek részeként több állomáshelyen megállva ismerhették meg a jelenlévők a város értékeit. Az alapítvány elnöke elárulta, hogy akad, aki először szállt vízre ilyen módon, ami még különlegesebbé tette a kenutúrát. Összesen hat hajóval, illetve kenuval vágtak neki a kalandnak az érdeklődők.

A csapat stílszerűen az Október 23. térről indult, ahol megkoszorúzták az 56-os emlékművet, illetve Bagyinszki Zoltán emlékezett meg a város hőseiről, így M. Szabó Andrásról, Gyula 1956-os polgármesteréről. Ezt követően vízre szálltak, és egészen az üdülőszövetkezetnél található kikötőig eveztek. Ezen a helyen Juhász András vízitúra-vezető, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa tartott előadást az Élővíz-csatornáról, a különleges környezetről. Itt egy kisebb vendéglátás, pogácsa, szilvalekváros papucs és üdítő is várta a résztvevőket.

A kikötőtől a Kapus-hídig hajóztak, ahol Gyula értékeiről beszélgettek, és az épített örökség mellett a Körösökről is szó esett.

– Számomra nagyon pozitív volt, hogy a fiatalok mennyire érdeklődőek és nyitottak voltak a téma iránt – osztotta meg tapasztalatait Bagyinszki Zoltán. – Mindenképpen törekednünk kell majd arra, hogy legközelebb még interaktívabbá tegyünk majd a programot, hiszen éppen ebben, a kötetlen beszélgetésekben is rejlik a rendezvény egyik legfőbb üzenete.

A túra az induló pontnál, vagyis az Október 23. tér közelében található kikötőnél zárult.

– Nagyon bízom abban, hogy a jövőben a fiatalok akár önállóan is vízre szállnak majd az Élővíz-csatornán. Úgy tűnik, hogy sikerült velük megkedveltetni az aktív kikapcsolódásnak ezt a módját – fogalmazott Bagyinszki Zoltán. Az alapítványi elnök elmondta, a csapat túlnyomó részét most végzett középiskolások alkották, köszönhetően annak, hogy az egyik elnökségi tagjuk is ehhez a generációhoz tartozik.

– Persze voltunk néhány az idősebb korosztályokból is – ecsetelte. Mint megtudtuk, a tervek szerint szeptember végén az 56-os veteránok résztvételével rendeznek találkozót Gyulaváriban, amire a fiatalokat is meginvitálják majd.

– A diákok így első kézből, az eseményeket személyesen megélőktől hallhatják majd az eseményeket hiteles történetét. Ezt különösen fontosnak tartjuk – hangsúlyozta Bagyinszki Zoltán, aki beszámolt arról is, hogy rendhagyó órákat és Trianon 100 témakörű kirándulást ugyancsak terveznek a sorozat további részeiben.

Házhoz megy a történelem Gyulán