A hős városok: Gyula, Zenta, Budapest, Arad

2012. április 5-én az alábbi nemzetközi pályázat került beadásra-az Erkel Ferenc Gimnáziummal közös munkaként- az Október 23 Alapítvány részéről.
A pályázat az Erkel Ferenc Gimnázium által, 2012. évben valósul meg – természetesen amennyiben a támogatás – a nyert helyzet bekövetkezik.

A program címe: A hős városok: Gyula, Zenta, Budapest, Arad

Bethlen Gábor Alap ZRt. Budapest:

Magyarország
1. Erkel Ferenc Gimnázium GYULA

Románia – Erdély
2. Colegiul „Csiky Gergely” ARAD
Csiky Gergely Főgimnázium

Szerbia – Délvidék:
3. Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium ZENTA

A pályázati felhívás tárgya, a projekt címe:
A magyar történelmi és kulturális örökség ápolása ( 5. Pont) témakörben
A hős városaink , történelmi eseményeink helyszíneinek meglátogatása – megismerésének közvetlen lehetőségével , többoldalú együttműködés keretében.
Három ország 3 gimnázium 270 tanulójával / 6 csoport közösen. Autóbusszal szervezett rendhagyó történelem órák, előadásokkal és ebéd biztosításával.

PÁLYÁZAT, RÉSZLETESEN:

CÉL: A történelmi Magyarország földrajzi középpontján kezdeményezzük az itt található 3 hős város Gyula, Zenta és Arad középiskolai diáksága számára, e pályázat segítségével felhívni a figyelmet hazánk néhány kiemelkedő- egykor a jövőnket is meghatározó történelmi eseményére.
A történelmi személyiségek hőstetteit a tanárok és történészek, az Október 23 Alapítvány kuratóriumának tagjaival segítségével tapasztalhatják meg a diákok- felkeresve a helyszíneket ahol kis ünnepség keretében emlékezést és koszorúzást szervezünk számukra. Előzetes felkészüléssel és a személyes élmények fotókon és „kis dolgozatok” formájában történő feldolgozásával válik felejthetetlen élménnyé a gyulaiak által szervezett eseménysorozat a 270 fő számára.

Helyszínek, 4 városban : Gyula – Arad- Zenta- Budapest
Ráadásként a Hódmezővásárhelyi- Emlékpont 1956-os történelmi múzeum megtekintése!

Hős városok a történelmi Magyarországon, határainkon belül és határainkon túl.
mert Budapesten 1956- október 23-án győzött az 1956-os Forradalom. A Terror Háza Múzeumban, továbbá a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában szervezünk méltó programot a diákok részére.

Mert Gyulán ahol a 1566-ban az alföldi végvárban a török elleni küzdelemben Gyula is elesett ugyan, de a gyulai hős várvédőket soha nem győzte la a – Szulejmán vezette török túlerő – Kerecsényi László kapitány irányításával, 14 ostromot visszaverve, harcuk eredményeképpen- tárgyalás útján kellett átadniuk a várat az ellenség számára. Az épségben megmaradt téglavár önmaga egy hatalmas szimbolikus
emlékmű! ( Az 56- os emlékmű megkoszorúzása.)

Mert Zenta határában 1697-ben Savoyai Jenő tábornok irányításával a Keresztény seregek a Tisza mellett, fényes győzelmet arattak az előre nyomuló- Szeged ellen indult túlerőben lévő hatalmas Török sereg ellen.

Mert Aradon hosszú kortárs politikai küzdelmet kövezően 2004 ápr. 25. én újra látható az aradi Szabadságszobor, az 1848-49-es Magyar Szabadságharc hős mártír tábornokainak gyönyörű emlékműve. Itt láthatják majd a diákok az egykori vesztőhelyen a régebben felállított obeliszk- emlékművet, amely szintén a Hősi halált halt katonáknak, tábornokoknak állított méltó emléket .

A program lehetséges eredménye:
A történelmi események sora, a történelem maga közelebb kerülhet a diákokhoz. Új ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodnak a diákok.
Erősödik a diákság identitása, nemzeti öntudata, büszkesége, hazaszeretete – ERŐSÍTHETJÜK A POZITÍV GONDOLKOZÁST, A SIKERORIENTÁLT JÖVŐKÉPET.

Kiemelt szerepet tervezünk az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc központi budapesti helyszínének a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájának a Corvin- köznek és a Terror Háza Múzeumnak a megismerésére. ráadásként Hódmezővásárhely- Emlékpont múzeum is.

Sikeres pályázat esetén, komoly lehetőség és feladat az alapítványi és a gimnáziumi reklám 2012. évben.

Szerkesztette: Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..