Bagyinszki Zoltán elnök emlékbeszéde a gyulavári kopjafánál

Claire Kenneth: Anyu, tüntetni megyek c. vers idézet.
1957- ben készült versből idéztem, tudjuk, sok nagyon fiatal, jobbára még gyerek, fiatal pesti srác volt az ellenálló fegyveresen harcolók között.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Tisztelt emlékező Gyulai és Gyulavári közösség!
Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat.
Külön köszöntöm M. Szabó Andrást, városunk 56-os polgármesterét, dr. Görgényi Ernőt, városunk polgármesterét, Kónya István alpolgármestert és Alt Norbert alpolgármestert, továbbá Szabó Károly Gyulavári településrész önkormányzati képviselőjét.
Köszöntöm a megjelent diákokat, akik a jövő generációját képviselve 10-15 év múlva ugyanúgy a mikrofon elé állhatnak majd, köszönthetik a Gyulaváriban emlékezők csoportját.

Sokadik alkalommal veszek rész itt, e kopjafánál a városi emlékünnepségen. Egykoron a gyulavári fiatalok egy csoportja Mány Erzsébet és Farkas Mihály vezetésével úgy döntöttek, hogy akár fegyverrel is felveszik a harcot a karhatalmisták és a szovjet tankok ellen. Őket nevezhetjük bátor forradalmároknak is, akik közül néhányan még ma is közöttünk élnek, jelen vannak. Külön nagy tisztelettel köszöntöm őket név szerint is:

1 M. Szabó András
2 Szántó Sándor
3 Szántó Mihály
4 Bay Mihály
5 Bólya Ferenc
Dandé János elhunyt a múlt héten
6 Sinkó László
7 Hódi Rezsőné Szénási Ilona
+ 1 Papp László börtönparancsnok

Megtisztelve érzem magam, hogy az Október 23 Alapítvány kuratóriumának nevében is kaptam szót. Alapítványunk a tavalyi, 60. évfordulót méltóképpen egy rendezvénysorozattal ünnepelte. Ebben jelentős figyelmet fordítottunk arra, hogy mindenki tisztában legyen a gyulai 56-os eseményekkel. Sokszor elhangzott, hogy milyen brutális következményekkel járt a megtorlás. Mány Erzsébet és Farkas Mihály mártírokká váltak. Gyula olyan történelmi polgárváros, ahol az 56-os forradalom eseményei kapcsán 2 emléktábla avatására is sor került, az egyik Nádházi János márványba faragott emléktáblája, amely a Városháza főhomlokzatán került elhelyezésre. Kérem, emlékezzünk egy közös gondolattal Nádházi Jánosra, a Gyulai Forradalmi Bizottság elnökére, aki a gyulai református újtemetőben nyugszik. A másik a rendőrség előtt az egykori gyulai sortűz eseményére emlékező tábla.

Emlékünnepségünk szempontjából fontos Gyulavári. Itt, e szent helyen voltak jelen 56-os fiataljaink a Fehér-Körös hídnál a Határőr laktanyából 1956. december 17-én fegyverszerzés okán. 17 fiatalnál volt fegyver, akik nem féltek a halálától, életük árán is megmentették volna Gyulavárit, szeretteiket. Miután hosszú várakozást követően nem jött senki, nagyrészt hazament, a fegyvereket részben leadták, semmilyen fegyveres konfliktus nem történt. Ahogy ők is hírből hallottak, hogy jönnek az oroszok, úgy őket is dec. 18-19-én besúgták, a karhatalom összegyűjtötte, elfogta és beszállította a részvevő fiatalokat. 1957. február 2-án géppisztoly-sorozatokkal brutálisan kivégezték a 2 fiatal mártírt, holttestüket a szemétdomb mellé, a temető szélén lévő jeltelen sírba helyezték.

A temető őre szerencsére a rendszerváltásig megtartotta emlékezetében a helyet, ezért ma már tisztességes körülmények között tudjuk elhelyezni az emlékezés virágait síremlékükön. Ezt a borzalmat két vérbírónak köszönhetjük, akiknek neveit magam sem hagyom elfeledni: dr. Sajti Imre alezredes az ügyész, dr. Mátyás Miklós őrnagy a vezető bíró. Kegyetlen halált halt fiataljaink megérdemlik a főhajtást.

Hölgyeim és Uraim, Tisztelt Emlékezők!

Gyula városa büszke, az 56-os hősök emlékezetét Gyula Város Önkormányzatának és az Október 23. Alapítványnak a támogatásával egy tavaly elkészült dokumentumfilmmel is ápoltuk. Az ÁTKOZOTT NAP című film premierje 2017. február 2 -án az Erkel Ferenc Művelődési Központban volt. A film már valamennyi közreműködőnél, iskolában és a könyvtárakban is megtalálható, hozzáférhető. Élő legendák, egykori 56-osok szereplése miatt pedig messzemenően hiteles.

Kurátor társaim nevében tisztelegek egy örökifjú motor, M. Szabó András, Bandi bácsink előtt, aki városunk 56-os polgármestere, alapítványunk alapítója, a gyulai Október 23. téren található fekete gránit városi emlékmű megálmodója és anyagi támogatója. Bandi bácsi javaslatára, Polgármester úr segítségével elindítottuk a két mártír: Mány Erzsébet és Farkas Mihály jogi rehabilitációját. Reméljük, nem kell sokat várni, hogy büntetlenségük, ártatlanságuk nyilvánosan kimondassék.

Fontosnak tartjuk, hogy az ifjúság ismerje, magáénak érezze 56 történelmét. Alapítványunk városi segítséggel már évek óta számos diákcsoport számára szervezett történelmi tanulmányi kirándulást a 301-es parcellához és Recskre. A megrendítő élményről az alapítványi honlapon tájékozódhatnak: oktober23alapitvany.hu

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Tisztelt emlékező Gyulai és Gyulavári Közösség!

A gyulavári eseményeket a helyi iskola diákjai évről évre színvonalas programokkal elevenítik fel, ezt köszönjük a diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak is.

Többször elgondolkoztam azon, vajon hogyan fordult volna más irányba a helyi történelem kereke, ha valóban megérkeznek a karhatalmisták és a szovjet tankok és pusztító sortüzet nyitnak? Szörnyű belegondolni is…ne tegyük.

Az viszont tény és szívderítő anekdota, amikor a fiatal gyulavári ellenálló, Bay Mihály bátyám a Gyulavárit és az otthonukat védő fiatalokat gyalázó, kommunistákat kiszolgáló, szegedi börtönparancsnokot a Csillagban egyetlen jól irányzott állon csapással földre küldte. Tisztelt az ilyen polgároknak a múltban és a jelenben is.

Hála Istennek a történet sorskereke pozitívan fordult sokak számára:
rehabilitálások, elismerések, köszöntések, emléklapok, tisztelet, kitüntetések és anyagi megbecsülés, szobrok, emlékművek, emléktáblák, filmszerepek. Derül a szívem, amikor még mindig jó egészségben, tetterősen látom az egykori nagyokat.

További egészséget, friss szellemet, kellemes mindennapokat, sikeres emlékidézést kívánok számukra Mindannyiunk nevében! A további, emlékező tisztelgés reményében szép napot kívánok Önöknek, az Október 23 Alapítvány kuratóriuma nevében pedig meghívom Önöket a városi ünnepségsorozat következő eseményére: 11.00 órára a Vigadóba majd a belvárosi gránit emlékműhöz koszorúzni.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..