Gyulavári – ‘56-os koszorúzási ünnepség a kopjafánál-2019, emlékbeszéd Pataky László kurátor

„zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent…”
Iránymutatás az ’56-os forradalmároktól

Ha elérhetetlen, szent a cél,
Az elbukás is ünnepély
Néhány nap és kiderül
Hogy az ember mennyit ér (Ákos)

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója kapcsán megjelent ünneplő közösséget!
A gyulai-gyulavári forradalmárok értéket teremtettek mindannyiunknak és igen magasra emelték a mércét hazaszeretet, példamutatás, helytállás, tisztesség fogalmából.
Bibó István gondolatai ma is mérvadóak- A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.
Bátran kiálltak a nemzetet összekovácsoló, összetartó gondolatok üzeneteiben megfogalmazott személyes hitvallásukkal és felvállalták a közösség összetartó erejében rejlő lehetőségeket; és tették mindezt, ahogy Pál apostol írja
„zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent…” Filippi 2,14
Mert, olyan emberi értékeket hordoztak egyen-egyenként is, amelyek alkalmassá tették őket a forradalomhoz köthető kihívások megoldásában.
Napjaink politikájában és közéletiségében is példaként szolgál az 56-os forradalmárok hozzáállása – ahogy mondani szokták ”nem elég annak látszani, annak is kell maradni”.
Az irány és útmutatás értékrendszere adott összetartó közösségként nagy célok elérése érdekében nemzeti keresztény értékekre építve van jövő.

A feketekendős asszonyok a hősök emléktábláinál kifejezték a nemzeti összetartozás értékét, helyi szinten a forradalom eszmeiségét, tisztaságát és a szabadsághoz való jog megélését.
Tudom a fiatalok a jövő…
A következő generációk is foglalkozzanak többet’56 történelmével és tiszteljék, ápolják a forradalom emlékét. A forradalom 60. évfordulója emlékeztessen minden magyar embert a kivívott szabadság értékének a fontosságára.
Az elmúlt 25 évben is vannak, akik példát mutattak tisztességből Gyula városában 56 szelleme él élni fog! A forradalom szellemiségét M. Szabó András ’56-os polgármester, dr. Erdmann Gyula történész, dr. Görgényi Ernő polgármester, Bagyinszki Zoltán október 23. alapítvány elnöke ma napig is szívügyének tekinti.
Mindvégig igazságos voltam. Szerettem az embereket és ők is szerettek engem. A mai napig megbecsülnek, nem felejtik el a szeretetteljes bánásmódomat velük szemben. Papp László börtönparancsnok
Záró gondolatként köszönöm az alapítványunk nevében a több mint 2 évtizedes kitartó munkát M. Szabó Andrásnak, aki sajnos már nem lehet közöttünk…
Bandi bácsi az október 23. alapítvány létrehozásával teljesítette a forradalmár barátok kérését és cselekedetei által 56 szellemiségét megőrizte és átadta az utókornak.
Az elmúlt héten a gyulavári kastélyban megnyílt kiállítás képein keresztül is visszatükröződik az elvégzett munka öröme.
Útravalóként vigyük magunkkal a mi szeretett 56-os polgármesterünk szeretetteljes gondolatait „és arra kérlek benneteket, hogy tanuljatok!” „a Jóistenre is szükségem volt, mert semmi nincs véletlenül!”

Gyulavári, 2019. október 23.
Pataky László Zoltán

Részlet a gyulai Október 23. Alapítvány kurátorának ünnepi beszédéből