Mány Erzsébetre és Farkas Mihályra emlékeztünk

1957. február 2-án végezték ki Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt, az 1956-os forradalom két gyulai mártírját. Erről a szomorú eseményről emlékezett meg az évfordulón dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és az Október 23. alapítvány (ez utóbbi nevében Bagyinszki Zoltán, az alapítvány elnöke és Dávid Péter, a leendő elnök vett részt a megemlékezésen). Az emlékezők megkoszorúzták a huszonéves korukban lényegében ártatlanul kivégzett fiatalok Berényi úti temetőben lévő síremlékét, és az ítélet-végrehajtás helyszíneként szolgáló laktanyán található emléktáblát. A laktanya előtt dr. Görgényi Ernő rövid beszédben emlékezett meg a két mártírról, kiemelve, hogy halálos ítéletük egy elnyomó rendszer brutális megtorlása volt, amellyel példát statuált a mindig is a polgári értékeket valló Gyula városának. A megemlékezők megtekintették azt a helyszínt is, ahol valószínűleg a kivégzés történhetett.
Mány Erzsébet büntetett előéletű volt, lopásért és közveszélyes munkakerülésért is állt bíróság előtt 1956 előtt. A forradalom idején szegeden „csavargott”, majd visszatérve Gyulára Farkas Mihállyal együtt főszerepet vittek a gyulavári „zavargásokban”, legsúlyosabb bűnük az volt, hogy részt vettek a határőrség lefegyverzésében. Társaikat 5-15 évnyi börtönbüntetésre ítélték, a mindenképpen túlzó halálos ítélet egyértelműen a társadalom megfélemlítését szolgálta. A rájuk való emlékezés kiállás a szabadság és a demokratikus értékek mellett.

Dávid Péter
elnök

https://www.gyulatelevizio.hu/2022/02/02/65-evvel-ezelott-vegeztek-ki-many-erzsebetet-es-farkas-mihalyt/#slideac3478d69a3c81fa62e60f5c3696165a4e5e6ac4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..